Friday, July 19, 2024
spot_img

Luajtja e videolojërave shoqërohet me një rrezik të shtuar të mosfunksionimit erektil

Në disa studime të mëparshme epidemiologjike dhe vëzhguese, disfunksioni erektil ishte i lidhur tashmë me një mënyrë jetese të ulur.
Megjithatë, interpretimi i rezultateve të tilla është i vështirë për shkak të shkaktarëve të mundshëm të kundërt, kështu që një grup shkencëtarësh kinezë vendosën të hetojnë marrëdhëniet shkakësore midis disa formave të aktiviteteve të tilla dhe problemeve me arritjen e një ereksioni.

Studimi i tyre u krye sipas parimit të randomizimit Mendelian, domethënë matjes së variacioneve në gjenet, të cilat mund të shpjegojnë modelet e disa pasojave të regjistruara. Të dhënat tashmë të disponueshme për të anketuarit e përfshirë në disa nga aktivitetet e ulura – shikimi i televizorit, përdorimi i kompjuterit dhe drejtimi i makinave – janë marrë parasysh. Këto të dhëna lidhen me ato të disfunksionit erektil dhe sekretimit të hormoneve seksuale mashkullore (testosteronit, hormonit folikul-stimulues etj.), si dhe simptomave psikiatrike si depresioni dhe ankthi.

Sondazhi përfshiu më shumë se 220,000 të anketuar dhe analiza e të dhënave zbuloi rezultate befasuese. Një rrezik më i lartë i mosfunksionimit erektil lidhet statistikisht në mënyrë domethënëse me predispozitat gjenetike për përdorim afatgjatë të kompjuterëve në kohën e lirë, kryesisht të lidhura me lojërat video. Për çdo 1.2 orë që meshkujt kalojnë në kompjuter në ditë, shanset për të zhvilluar simptoma të disfunksionit erektil rriten deri në 3.57 herë.

Më interesante, studimi nuk ofroi prova statistikore për të njëjtën lidhje me rrezikun e shikimit të televizorit ose drejtimit të makinës. Përdorimi i kompjuterit gjithashtu nuk ishte statistikisht i lidhur ndjeshëm me depresionin ose ankthin.

Ilaçi është aktiviteti fizik

– Përdorimi i zgjatur rekreativ i kompjuterit rrit gjasat e zhvillimit të disfunksionit erektil, i cili mund të lidhet me nivele më të ulëta të hormonit stimulues të folikulit. Roli i sëmundjeve vaskulare dhe çrregullimeve psikologjike në zhvillimin e disfunksionit erektil nuk duhet nënvlerësuar – thonë autorët e studimit të publikuar në revistën shkencore “Andrology”, duke theksuar se aktiviteti fizik i moderuar mund të ndihmojë në korrigjimin e mosfunksionimit.

Studimi nuk tregon një lidhje përfundimtare shkak-pasojë midis të luajturit lojëra dhe problemeve të ereksionit, por lidhja midis dy fenomeneve është e lidhur pozitivisht. Mund të interpretohet si një paralajmërim për ata meshkuj që kalojnë shumë kohë në kompjuter, të jenë fizikisht aktivë për të mos rritur rrezikun e “problemit mashkullor” të padëshiruar.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT