Wednesday, April 17, 2024
spot_img

Lufta për të drejtat e punës: Një seri protestash do të tronditin Maqedoninë – LSM përvesh mëngët!

Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë (SSM) paralajmëron një sërë protestash për përfaqësimin e të drejtave të punëtorëve në kushte të sfidave juridike dhe ekonomike. Demonstratat e ardhshme synojnë të trajtojnë çështje të tilla si vendimi i Gjykatës së Lartë për konfiskimin e ndërtesës së Shtëpisë së Punëtorëve, korrigjimi i pagave për punonjësit e shëndetësisë dhe thirrja për një pagë minimale më të lartë në Ditën Ndërkombëtare të Punës”.

Arsyet e protestave

2 Prill: Protesta kundër vendimit të Gjykatës së Lartë

LSM është planifikuar të organizojë një demonstratë më 2 prill, e cila do të fillojë nga selia e tyre dhe do të kulmojë në Gjykatën e Lartë. Qëllimi i protestës është kundërshtimi i vendimit të gjykatës për sekuestrimin e godinës së LSM. Sllobodan Trendafilov, kryetar i LSM, theksoi urgjencën e rigjykimit në favor të punëtorëve. Trendafilov theksoi nevojën për llogaridhënie gjyqësore dhe theksoi propozimin e fundit të LSM për rigjykim të bazuar në prova të reja.

8 Prill: Ankesat e punonjësve të shëndetësisë

Punonjësit e shëndetësisë do të protestojnë më 8 prill duke kërkuar zgjidhje për problemet e tyre. Kërkesa e tyre parësore sillet rreth rregullimeve të pagave në përputhje me rritjen e pagës minimale. Mos nënshkrimi i aneksit të kontratës kolektive la mbi 20 mijë punonjës shëndetësorë pa rritjen e pritshme të pagave. Trendafilov theksoi zhgënjimin që vjen nga pengesat politike që pengojnë zbatimin e marrëveshjes.

1 maj: Mars në Ditën Ndërkombëtare të Punës

Dita e Majit, sinonim i solidaritetit të punës në mbarë botën, do të jetë dëshmitar i një shfaqjeje tjetër të ashpër të avokimit. SSM synon të përcjellë një mesazh vendimtar, duke kërkuar një pagë minimale prej të paktën 450 euro në 100 ditët e para të qeverisë së re. Përveç kësaj, ata po bëjnë presion për kthimin e përfitimeve si ushqimi i subvencionuar dhe transporti për punëtorët.

Sfondi dhe motivimi

Zanafilla e këtyre protestave daton që nga 9 nëntori i vitit të kaluar, kur vendimi i Gjykatës së Lartë i hoqi LSM -së pronësinë e Shtëpisë së Punëtorëve. Si kundërpërgjigje, LSM jo vetëm e kundërshtoi vendimin, por kërkoi edhe dorëheqjen e kryesuesve. Ky qëndrim i guximshëm nënvizon përkushtimin e palëkundur të SSM për të mbrojtur interesat e punëtorëve nga padrejtësitë e perceptuara.

Konteksti ekonomik

Këshilli Ekonomik dhe Social (KES) së fundi përcaktoi pagën minimale neto prej 22.567 denarë (afërsisht 370 euro) për vitin 2024. Kjo shifër paraqet një rritje krahasuar me një vit më parë, duke sinjalizuar rritje të progresit në adresimin e mirëqenies financiare të punëtorëve. Megjithatë, kjo rritje nuk është aspak e mjaftueshme që qytetarët të përballen me inflacionin dhe rritjen e çmimeve, veçanërisht për produktet ushqimore.

Në thelb, protestat e planifikuara të LSM -së shërbejnë si një thirrje e qartë për reformë sistematike dhe trajtim të drejtë të punëtorëve. Duke përforcuar zërin e tyre kolektiv, ata synojnë të nxisin ndryshime të prekshme në favor të punëtorëve.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT