Monday, May 20, 2024
spot_img

Maqedonia, Kroacia dhe Bullgaria kanë shënuar rënien më të madhe të popullsisë në dekadën e fundit

Një studim ka zbuluar një tendencë të qartë të rënies së popullsisë në Evropën Juglindore, me Maqedoninë, Kroacinë dhe Bullgarinë që përjetojnë humbjen më të madhe të popullsisë në dekadën e fundit.

Sipas Indeksit Kroat, Maqedonia ka shënuar një rënie të popullsisë prej 11 për qind që nga viti 2012, ndërsa Kroacia dhe Bullgaria kanë humbur rreth 9 për qind të banorëve të tyre.

Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina gjithashtu panë rënie të konsiderueshme të popullsisë, me të dhënat demografike që tregojnë një humbje prej 7.68 përqind dhe 6.74 përqind, respektivisht. Konkretisht, të dhënat nga Bosnja dhe Hercegovina janë të pasigurta, pasi regjistrimi i fundit i popullsisë është kryer në vitin 2013 dhe nuk është pranuar nga të gjitha subjektet në vend.

Rumania humbi numrin më të madh të popullsisë në terma absolute, me një milion banorë më pak në dhjetë vjet, një rënie prej 5 për qind. Humbje të mëdha pësoi edhe Bullgaria, ku vendi humbi 626.500 banorë në numër.

Ndërkohë, Greqia dhe Serbia humbën përkatësisht 608,000 dhe 526,000 banorë. Kroacia në veçanti përjetoi një rënie të madhe në përqindje, me një humbje prej 9.66 përqind të popullsisë së saj.

Pavarësisht dallimeve në pasuri dhe zhvillim ekonomik në rajon, problemet demografike janë të ngjashme në të gjitha këto vende. Përmirësimet e kushteve të jetesës kanë rritur jetëgjatësinë, por numri i lindjeve po bie, duke rritur presionin mbi ekonominë dhe duke rritur sfidat e një popullsie në plakje.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT