Wednesday, May 29, 2024
spot_img

Mekanizmi për reforma dhe rritje në Ballkanin Perëndimor është tema kryesore e seancës së sotme të Koreper

Rregullorja e propozuar për krijimin e Mekanizmit për Reforma dhe Rritje në Ballkanin Perëndimor, në leximin e parë, është tema kryesore e seancës së sotme të Komitetit të Përfaqësuesve të Përhershëm të Shteteve Anëtare të BE-së (Coreper).

Rregullorja për krijimin e Mekanizmit është futur në rendin e ditës të seancës së sotme të Coreper-it, pasi të enjten presidenca belge me Këshillin e BE-së dhe përfaqësuesit e Parlamentit Evropian arritën marrëveshje politike për përmbajtjen e tekstit ligjor brenda kuadri i procesit të “trilogut”.

Siç njofton korrespondenti i MIA-s nga Brukseli, Mekanizmi i Reformës dhe Rritjes është instrument financiar për zbatimin e Planit për Rritjen e Ballkanit Perëndimor, të cilin Komisioni Evropian e prezantoi nëntorin e kaluar, si mjet i ri për përshpejtimin e përgatitjeve të vendeve të rajoni për anëtarësim në BE, me mundësinë e shfrytëzimit të disa përfitimeve të tij për qytetarët dhe bizneset edhe para anëtarësimit. Ajo duhet të përshpejtojë ndjeshëm procesin e zgjerimit të BE-së dhe rritjen e ekonomive të vendeve të rajonit.

Në kuadër të Mekanizmit për periudhën 2024-2027, gjashtë miliardë euro do të ndahen për vendet e Ballkanit Perëndimor, nga të cilat dy miliardë euro do të jenë grante të pakthyeshme dhe katër miliardë euro do të jenë kredi me kushte të favorshme. . Nga shuma totale, të paktën 800 milionë euro do të ndahen për Maqedoninë e Veriut.
Për financimin e kredive, BE-ja do të sigurojë mjete nga tregu financiar, ndërsa për mbështetjen e pakthyeshme, shuma tashmë është siguruar me rishikimin e fundit të Kornizës Financiare Shumëvjeçare të BE-së për periudhën 2021-2027.

Këto fonde do të plotësojnë Instrumentin ekzistues për Asistencën e Para-Aderimit (IPA 3), i cili do të rrisë ndjeshëm ndihmën financiare nga BE-ja për vendet e Ballkanit Perëndimor.
Mekanizmi duhet të ofrojë mbështetje për vendet e rajonit në zbatimin e reformave në lidhje me përafrimin me Bashkimin dhe të stimulojë lidhjen e tyre ekonomike me bllokun, bazuar në axhendat ambicioze të reformave. Mekanizmi synon gjithashtu të promovojë përafrimin e këtyre vendeve me vlerat, legjislacionin, rregullat, standardet, politikat dhe praktikat e BE-së, në mënyrë që t’i përgatisë ato për anëtarësimin e ardhshëm në Bashkim.
Ndihma financiare kushtëzohet nga zbatimi i reformave socio-ekonomike dhe themelore të përcaktuara në axhendat ambicioze të reformave që vetë vendet e Ballkanit Perëndimor përgatisin dhe i paraqesin për miratim BE-së.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT