Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Microsoft mburret: Ata kanë bërë një bateri për automjetet elektrike me 70 për qind më pak litium

Kompania “Microsoft” pretendon se me ndihmën e inteligjencës artificiale ka krijuar një bateri të re për makinat elektrike me 70% më pak litium.

 

Microsoft detajoi se si Elementet e tij Azure Quantum (AQE), një platformë që kombinon kompjuterin me performancë të lartë (HPC) dhe teknologjinë e inteligjencës artificiale, ndihmoi Laboratorin Kombëtar të Paqësorit Veriperëndimor të Departamentit të Energjisë të SHBA-së të identifikonte përzierjen e re të baterive.

Litiumi është i shtrenjtë dhe nxjerrja e tij kërkon miniera dhe procese kimike që nuk janë të lehta për t’u kryer. Përveç kësaj, bateritë e litiumit kanë një densitet të lartë energjie, kështu që kur ndizen ajo zgjat me orë të tëra.

Laboratori përdori Azure për të vlerësuar të gjithë elementët që ata mendonin se mund të ishin zëvendësues të litiumit dhe algoritmi sugjeroi 32 milionë materiale të mundshme inorganike.

Më pas sistemit iu kërkua të eliminonte të gjitha kombinimet që ishin të paqëndrueshme, ato që ishin shumë reaktive dhe më në fund rezultatet u filtruan. Përfundimisht, lista e kimikateve të mundshme u zvogëlua në 500,000 në materialet kryesisht të reja të qëndrueshme, dhe më pas në 800.

Në fund të listës, mbetën vetëm 23 kimi të baterive, nga të cilat pesë ishin tashmë të njohura.

Shkencëtarët kanë sintetizuar një kombinim që përfshin sasi të reduktuara të litiumit, natriumit dhe elementëve të tjerë, por paralajmëruan se i gjithë procesi është ende në një fazë të hershme, kështu që mbetet për t’u parë se si mund të optimizohet.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT