Tuesday, June 25, 2024
spot_img

Nga 1 qershori, akses më i lehtë në tregun gjerman të punës për qytetarët nga Ballkani Perëndimor

Nga e shtuna, më 1 qershor, hyn në fuqi faza e tretë e ligjit gjerman, qëllimi i të cilit është tërheqja e fuqisë punëtore të kualifikuar të huaj, e cila sjell përfitime të shumta për qytetarët e Ballkanit Perëndimor dhe mbi të gjitha kuotën e dyfishtë të punëtorëve nga rajoni i cili do të jetë në gjendje të punësojë më lehtë në Gjermani.

Vitin e kaluar, qeveria gjermane prezantoi një ligj për imigrimin e punëtorëve të kualifikuar, FEG, dispozitat e të cilit po hyjnë gradualisht në fuqi.

Është një vazhdimësi e ligjit të vitit 2016, i cili u mundësoi qytetarëve të Shqipërisë, Bosnjë-Hercegovinës, Malit të Zi, Kosovës, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë akses më të lehtë në tregun gjerman të punës, në një farë mase të pavarur nga kualifikimet formale.

Sipas ligjit, kushdo që ka një kualifikim profesional do të mund ta bëjë atë punë në Gjermani dhe e njëjta gjë vlen edhe pa prova për njerëzit që kanë punuar në vendet e tyre për të paktën dy vjet në një punë që kërkon një diplomë profesionale të njohur. nga shteti.

E reja është e ashtuquajtura “karta e shansit” e kërkimit të punës, e cila bazohet në dhënien e pikëve sipas kritereve të ndryshme, si kualifikimet, njohja e gjermanishtes apo anglishtes, përvoja e punës, lidhjet me Gjermaninë, mosha dhe mundësisht familja shoqëruese e të huajit. punëtor.

Faza e tretë e ligjit do të lehtësojë që punëtorët e huaj që do të punësohen të sjellin me vete jo vetëm anëtarët e ngushtë, por edhe anëtarët e familjes së gjerë.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT