Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Nga 1 shkurti valuta e vetme në Kosovë do të jetë euro

Nga 1 shkurti, valuta e vetme për transaksionet e parave të gatshme dhe pagesave do të jetë euro, thuhet në dekretin e Bankës Qendrore të Kosovës (BQK).

Në atë dekret thuhet se një dekret i tillë është miratuar në përputhje me Kushtetutën e Kosovës dhe ligjin e Bankës Qendrore të Kosovës dhe se BQK-ja është i vetmi “autoritet monetar që mund të vendosë për prerjet e lejuara të monedhës euro për qarkullim në territorin e Kosovës”.

Deri më tani, komunitetet serbe në Kosovë përdornin edhe dinarin (RSD), monedhën zyrtare të Serbisë. Pagat e të punësuarve në institucionet serbe paguhen në dinarë, si dhe pensionet në sistemin serb, shtesa për fëmijë apo ndihma sociale.

Megjithatë, rregullorja e Bankës Qendrore të Kosovës thotë se monedhat e tjera përveç euros mund të përdoren në Kosovë vetëm si vlerë për mbajtjen në formë fizike ose në llogaritë bankare në valuta të ndryshme nga euro, për kryerjen e pagesave ndërkombëtare në valuta të ndryshme nga euro. euro dhe për aktivitete valutore.

“Këmbimi i valutës në Republikën e Kosovës mund të bëhet vetëm përmes institucioneve që janë të licencuara nga Banka Qendrore e Kosovës dhe ofrojnë këtë shërbim”, thuhet në njoftimin e bankës.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT