Thursday, July 25, 2024
spot_img

Një kompani holandeze po zhvillon një aeroplan elektrik me një distancë prej 800 kilometrash që mund të transportojë 90 pasagjerë.

Automjetet elektrike po marrin një pjesë më të madhe të tregut të makinave dhe kjo pjesë po rritet me kalimin e kohës, derisa sapo të zëvendësojë plotësisht automjetet me benzinë ​​dhe naftë. Është e vështirë të thuhet se kur do të ndodhë kjo, por në disa tregje, përfshirë Evropën, mund ta presim në mesin e dekadës së ardhshme, kryesisht për shkak të rregulloreve që nuk do të lejojnë më shitjen e automjeteve me motorë me djegie të brendshme. .

Përveç elektrifikimit të makinave, kompanitë po investojnë gjithnjë e më shumë në elektrifikimin e avionëve, por është e qartë se do të kalojë shumë kohë derisa të fillojmë të flasim për zëvendësimin e mundshëm të avionëve klasikë të pasagjerëve me elektrikë. Aktualisht janë duke u zhvilluar vetëm avionë të vegjël, me një numër mjaft të kufizuar deri më sot.

Në një kompani holandeze ata besojnë se është e mundur të bëhet një aeroplan elektrik që do të ketë një rreze shumë më të madhe dhe do të jetë në gjendje të mbajë shumë më tepër pasagjerë në krahasim me disa besime të mëparshme, sipas të cilave e-avionët janë të kufizuar në një rreze maksimale prej 320. kilometra, duke transportuar jo më shumë se 20 pasagjerë.

Startapi Elysian prezantoi idetë e tij në panairin SciTech 2024, ku prezantoi avionin E9X, i cili, sipas kërkimeve dhe planeve të tij, mund të transportonte deri në 90 pasagjerë me një distancë prej 800 kilometrash. Dizajni i avionit Elysian përdor një konfigurim me krahë të ulët, si dhe një metodë të veçantë ngarkimi të avionit dhe një krah me majë të palosshme me hapësirë ​​të gjatë, me një bateri me densitet të lartë energjie.

Gjithashtu, bateritë janë të vendosura në kuti të veçanta në krahë, gjë që mundëson “peshë më të ulët strukturore të krahëve” dhe avioni elektrik supozohet të ketë gjithsej tetë helikë. Pesha e vetë baterisë është sa 35 tonë, që është më pak se gjysma e peshës totale të avionit, që duhet të jetë 76 tonë. Gjithashtu, në pjesën e pasme të gypit do të ketë një turbogjenerator special që do të përdoret vetëm në disa raste emergjente. Ai e zgjat kohën e fluturimit me 45 minuta, por kjo rreze nuk llogaritet në intervalin total prej 800 km pasi është vetëm një zgjidhje emergjente kur motorët elektrikë mund të mos zgjasin të gjithë fluturimin.

Sipas Daniel Rosen Jacobsen, nga 8 deri në 10 miliardë dollarë nevojiten që një aeroplan i tillë të bëhet realitet dhe kompania ka mbledhur vetëm 10 milionë deri më tani. Është e qartë se kompania ka një rrugë të gjatë për të bërë dhe ata besojnë se E9X do të jetë në gjendje të fillojë të transportojë pasagjerë që në vitin 2033. Ka ende pak kohë deri atëherë, me shumë para që po investohen në elektrifikim, është e qartë se mund të presim shumë përparim me motorët elektrikë dhe teknologjinë e baterive, por edhe kështu, njoftimi i tyre duket mjaft optimist nga këndvështrimi i sotëm.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT