Saturday, May 18, 2024
spot_img

Nuk ka kush të na mjekojë – mbi 200 mjekë largohen nga Maqedonia çdo vit

Në tre dekada, numri i mjekëve është trefishuar. Nëse në fillim të viteve ’90 ishin 18 mijë, tani janë 6 mijë. Kjo është për shkak të largimit të profesionistëve shëndetësorë, ku sipas përllogaritjeve largohen nga 200 deri në 250 mjekë në vit. Sipas kryetarit të Shoqatës së Mjekëve të Maqedonisë, kushtet më të mira janë çelësi për mbajtjen e mjekëve në vend.

 

“200 DERI 250 MJEKËT NGA DEPARTAMENTI I SHËNDETËSISË PUBLIKE DALIN JASHTË VJETOR. ËSHTË E NEVOJSHME TË BËRË RAJONALIZIM TË MIRË, TË OFROSH KUSHTET MË TË MIRË PËR SPECIALIZIM, PËR AVANCIIM, PËR PUNËSIM TË SHPEJTË DHE TË KESH BURSË DERISA TË KANË STUDIM TË MIRË TË STUDIMEVE”, tha Dr.

 

Zëvendësministri i Shëndetësisë beson se problemi i emigrimit është në nivel global. Megjithatë, për përmirësimin e situatës në vendin tonë, ai thotë se kusht parësor është rritja e pagave dhe përmirësimi i kushteve.

 

“ RRITJA E NUMRIT TË SPECIALIZIMEVE TË MJEKËVE TANE TË RINJ. INVESTIMET NË INFRASTRUKTURË NË INSTITUCIONET SHËNDETËSORE PUBLIKE. PËRVEÇ INVESTIMEVE NË INFRASTRUKTURË DHE NË PAJISJET MË MODERNE QË LEJON METODAT BOTËRORE QË FUNKSIONOJNË DIKU NË BOTË TË PUNOJNË NË VENDIN TONË. TË GJITHA ATO TË MBLEDHURA TË BASHKË DUHET TË JEN MOTIV QË SHËNDETËSORËT TË QËNDROJNË NË VENDIN TONË”, tha Dr.MAJA MANOLEVA, Zëvendësministre e Shëndetësisë.

 

Përveç atyre që emigrojnë masivisht, në Maqedoni ka edhe të rinj që kanë ambicie të mëdha për të ardhmen këtu. I tillë është Leonid Karaxhinov, i cili vitin e kaluar ishte studenti më i mirë në Fakultetin e Mjekësisë. Tani punon në Urgjencën Mjekësore, ku duhet të jetë për gjysmë viti për të marrë mundësinë e specializimit.

 

“ËSHTË ÇELËSI TË KENI SIGURINË DHE TË DINI SE KA DISA SIGURIA PAPA NESH NË LIDHJE ME DISA SITUATA TË PAKONDËSHME ME PACIENTËT. POR SIGURIA SIGURIA FINANCIARE ËSHTË SHUMË E RËNDËSISHME”, Thotë LEONID RENE THOMAS KARAJINOV, FAKULTETI I MJEKËSISË NË 2023.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT