Saturday, June 15, 2024
spot_img

Pagat në Gjermani janë rritur më së shumti që nga viti 2008

Pagat bruto të punonjësve në Gjermani u rritën ndjeshëm në tremujorin e parë të këtij viti. Statisticienët e shpjegojnë rritjen e pagave me rritjen e madhe të kontratave kolektive dhe shpërblimeve që punëtorët morën për shkak të inflacionit.

Pagat nominale në tremujorin e parë u rritën me 6.4 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, njoftoi të mërkurën Byroja Federale e Statistikave. Në të njëjtën kohë, çmimet e konsumit u rritën me vetëm 2.5 për qind, ndërsa pagat reale u rritën me 3.8 për qind.

Kjo është rritja më e madhe që nga prezantimi i këtij lloji të statistikave në vitin 2008.

Pagat nominale janë më të larta vetëm në tremujorin e dytë të vitit të kaluar.

Deri në 3000 euro ishin shpërblimet, pra pagesat e njëhershme pa taksa dhe kontribute që merrnin punonjësit për shkak të inflacionit. Pagat e punonjësve të sektorit publik dhe punëtorëve me të ardhura relativisht të ulëta u rritën mbi mesataren.

Që nga tremujori i fundit i vitit 2021, inflacioni në Gjermani është përshpejtuar ndjeshëm dhe ka dobësuar fuqinë blerëse të punonjësve. Pagat reale kanë rënë ndjeshëm. Ato janë rritur sërish që nga mesi i vitit të kaluar pasi çmimet e konsumit kanë filluar të zbuten.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT