Thursday, July 25, 2024
spot_img

Pse fermerët paralizojnë trafikun në Gjermani

Protestat e fermerëve gjermanë janë të drejtuara kryesisht kundër shkurtimeve të planifikuara të uljeve të taksave për naftën.

Të hënën (8 janar 2024) filloi java e protestës së fermerëve gjermanë – me pasoja të rënda në trafik. Në ditët në vijim, fermerët në të gjithë vendin planifikojnë të bllokojnë aksesin në autostrada dhe të paralizojnë qendrat e qyteteve me kolona traktorë që lëvizin ngadalë.

Në shumë vende, bllokada filloi herët në mëngjesin e së hënës. Në kryeqytetin Berlin, qindra fermerë u mblodhën me traktorët e tyre në protestën qendrore në Portën e Brandenburgut. Në shtete të tjera federale si Bavaria, Brandenburg dhe North Rhine-Westphalia, ka pasur “ndërprerje masive të trafikut” në disa vende, sipas policisë. Kalatat për në autostrada ishin të bllokuara dhe rrugët mund të përdoreshin vetëm në një korsi. Protestat pritet të kulmojnë me një tubim të madh në Berlin më 15 janar.

Cilat janë arsyet e protestave?

Fermerët po protestojnë kundër politikës shtrënguese të qeverisë federale gjermane. Ato u bënë të nevojshme pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese Federale për buxhetin e shtetit. Fillimisht, plani parashikonte, me një goditje, heqjen e përfitimeve tatimore ekzistuese për naftën dhe përjashtimin nga taksat për automjetet bujqësore dhe pyjore. Kjo do t’i mundësonte qeverisë federale të realizonte një të ardhur shtesë prej një miliardë eurosh.

Fermerët protestuan për këtë në dhjetor dhe qeveria anuloi pjesërisht shkurtimet e subvencioneve. Planet aktuale kërkojnë që të gjitha lehtësimet tatimore për naftën të hiqen gradualisht brenda tre viteve. Nga viti 2027 nuk duhet të ketë më subvencione për naftën. Sipas Ministrisë gjermane të Bujqësisë, një ndërmarrje mesatare e madhe bujqësore duhet të llogaritet me rreth 1000 euro kosto shtesë për naftën në vitin 2024. Përjashtimi nga taksat për mjetet motorike bujqësore duhet të vazhdojë të zbatohet në afat të gjatë.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT