Saturday, April 20, 2024
spot_img

Qendrat e emigrantëve në Shqipëri hapen më 20 maj

Më 20 maj, në Shqipëri do të fillojnë të funksionojnë qendrat për emigrantët, e cila bazohet në një marrëveshje të nënshkruar më 6 nëntor të vitit të kaluar, në Romë, nga kryeministrat e Shqipërisë dhe Italisë, Edi Rama dhe Giorgia Meloni.

Qeveria italiane ka caktuar këtë datë, 20 maj, kur do të kryejë transferimin e parë të grupeve që kanë hyrë ilegalisht nga Afrika dhe kërkojnë azil.

– Strukturat në qendrat që do të mirëpresin emigrantët, në qendrat që vijnë nga Italia, do të funksionojnë më 20 maj. Kështu parashikohet në njoftimin e publikuar më 21 mars nga prefektura e Romës, sipas të cilit janë parashikuar 3 pika për pritjen dhe kthimin e emigrantëve. Në to nuk do të pranohen të mitur dhe gra shtatzëna, raportojnë mediat shqiptare.

Ata shtojnë se marrëveshja e promovuar nga qeveria e Ramës dhe Melonit dhe e kontestuar ashpër nga opozita shqiptare dhe ajo italiane, parashikon se në territorin shqiptar do të ndërtohen struktura për të akomoduar azilkërkuesit që kanë mbërritur në bregdetin italian ose janë shpëtuar në det. Sherbime italiane.

– Plani parashikon ndërtimin e tre qendrave në qarkun e Lezhës. Pika e parë e pritjes do të jetë në qytetin port të Shenzhen, i cili do të përdoret vetëm për kontrollet fillestare shëndetësore dhe mbledhjen e kërkesave për azil, ku do të ketë maksimumi 880 vende dhe dy qendra të tjera në Gjadr ku emigrantët do të duhet të presin një përgjigje ndaj kërkesës së tyre për azil ose riatdhesim të mundshëm, teorikisht maksimumi 28 ditë, theksojnë mediat.

Marrëveshja është e vlefshme për 5 vjet me mundësi vazhdimi. Qendrat do t’i kushtojnë Italisë mbi 650 milionë euro. Senati italian ratifikoi marrëveshjen më 15 muajin e kaluar, ndërsa parlamenti shqiptar shtatë ditë më vonë, vetëm me votat e Partisë Socialiste në pushtet.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT