Monday, June 24, 2024
spot_img

Rritje e re e pagave, pensioneve dhe e pagës minimale në 2024!

Në vitin e ri 2024 do të ketë rritje të re të pagave, pensioneve dhe pagës minimale. Pritet që ekonomia të zhvillohet më fuqishëm dhe të rriten edhe investimet.

Ndonëse ndikimet e goditjeve të krizës ekonomike dhe energjetike në ekonomitë botërore janë ende të pranishme, masat e marra në kohë në vend po japin rezultatet e dëshiruara.

Për këtë vit pritet rritje e përshpejtuar dhe ulje e inflacionit.

Fonde shtesë në buxhet për paga dhe pensione më të larta

Gjithashtu, pagat dhe pensionet do të vazhdojnë të rriten, për të cilat Buxheti për vitin 2024 tashmë ka parashikuar 160 milionë euro shtesë për paga më të larta dhe 170 milionë euro shtesë për pensione më të larta, të cilat do të rriten sipas metodologjisë së re.

Këtë vit do të ketë një rritje të re të pagës minimale

Për të gjithë të punësuarit, nga marsi 2024, paga minimale do të rritet në 22.500 denarë.

Paga më e ulët në Maqedoni nga marsi 2024 do të jetë 22.500 denarë. Kjo është më shumë se dyfishi i pagës minimale në vitin 2017.

Nga viti 2017, me ndryshimin e pushtetit, paga minimale është në rritje të vazhdueshme dhe tani arrin në 20.175 denarë. Në 6 vite paga minimale është rritur 4 herë dhe në vitin 2024 do të pasojë një rritje e re.

Rritja e pagës minimale nxit rritjen edhe të pagave të tjera

Dalëngadalë po korrigjohet padrejtësia, që punëtori të marrë një rrogë dinjitoze për punën që kryen.

Vetëm pak vite më parë paga minimale ishte vetëm 8.800 denarë, ndërsa rreth 90.000 punëtorë në industrinë e këpucëve, tekstilit dhe lëkurës janë diskriminuar dhe kanë marrë pagë më të ulët se minimumi ligjor.

Qeveria e atëhershme e prezantoi Maqedoninë para botës si një vend me fuqi punëtore të lirë.

Sot paga minimale vlen për të gjitha degët ekonomike dhe me zgjidhjen ligjore të miratuar ajo do të rritet çdo vit, në muajin mars.

Paga mesatare në Maqedoni është 630 euro

Paga mesatare mujore për punonjës tani arrin në 39.000 denarë ose 630 euro. Për krahasim, vetëm para disa vitesh, në kohën e DPMNE-së, paga mesatare ishte rreth 22.000 denarë.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT