Sunday, July 14, 2024
spot_img

Sot përfundon afati për kontrollim të Listës zgjedhore

Qytetarët kanë edhe sot kohë për të kontrolluar listën zgjedhore. Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve para disa ditësh iu bëri thirrje qytetarëve që për zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare të bëjnë vetëkontroll dhe nëse është e nevojshme të kërkojnë ndryshimin, futjen ose fshirjen e të dhënave të tyre nga Lista zgjedhore për zgjedhjet e ardhshme presidenciale dhe parlamentare.

Të gjithë të regjistruarit në listën zgjedhore do të mund të votojnë si në zgjedhjet presidenciale ashtu edhe në ato parlamentare dhe qytetarët me dokumente personale dhe dokumente udhëtimi të skaduara në nëntë muajt e fundit para zgjedhjeve do të mund të ushtrojnë të drejtën e votës.

Me ndryshimet dhe shtesat e fundit në Kodin Zgjedhor, parashikohet që të gjithë shtetasit që në ditën e zgjedhjeve kanë mbushur moshën 18 vjeç, në përputhje me aktin për shpalljen e zgjedhjeve, të cilët kanë vendbanim në territorin e shteti, do të futet në listën zgjedhore. Me to parashikohen risi të tjera, por një nga më të rëndësishmet është se qytetarët do të mund të votojnë me dokumente personale dhe dokumente udhëtimi të skaduara në nëntë muajt e fundit para zgjedhjeve.

Zëdhënësja e KSHZ-së, Ljupka Guguçevska tha se kjo do të thotë se të gjithë qytetarët që kanë mbushur moshën madhore dhe që nga 8 maji 2024 do të mbushin 18 vjet, do të regjistrohen në listat zgjedhore për zgjedhjet parlamentare të 8 majit. për zgjedhjet parlamentare. Ndërsa për zgjedhjet presidenciale, në Lista zgjedhore do të regjistrohen qytetarët që kanë mbushur moshën madhore në datën 24 prill si datë e mbajtjes së zgjedhjeve presidenciale.

Për sa i përket identifikimit të zgjedhësve, siç thekson ajo, të gjithë ata që do të regjistrohen në Listën zgjedhore do të duhet të mund të identifikohen me një lloj dokumenti në qendrën e votimit përballë këshillave zgjedhore.

“Sipas ndryshimeve të fundit në Kodin Zgjedhor, parashikohet që për zgjedhjet që do të mbahen këtë vit, zgjedhësit do të mund të votojnë me letërnjoftim ose dokument udhëtimi të cilit i ka skaduar vlefshmëria në periudhën 9-mujore deri në ditën e zgjedhjeve. Nëse marrim harkun kohor, kjo do të thotë që në zgjedhjet presidenciale të 24 prillit, qytetarët, gjegjësisht votuesit, mund të identifikohen me dokumente personale të vlefshme, por edhe me dokumente personale, letërnjoftim apo pasaportë të cilave u ka skaduar vlefshmëria duke filluar nga 24 korriku 2023 për zgjedhjet presidenciale, ndërsa për zgjedhjet parlamentare do të mund të identifikohen votuesit me dokumente personale të vlefshme, ose dokumente personale – letërnjoftim ose dokument udhëtimi që ka skaduar për çfarëdo arsye në periudhën nga 8 gushti 2023 deri më 8 maj 2024”, thekson Guguçevska.

Deri më 14 mars 2024, gjithsej 22.122 qytetarë janë kontrolluar në mënyrë elektronike. Janë dorëzuar 25 kërkesa për ndryshim të të dhënave, gjashtë kërkesa për fshirje të të dhënave dhe 10 kërkesa për regjistrim të të dhënave në Listën Zgjedhore.

Sa i përket kërkesave të pranuara për regjistrim të votuesve në diasporë, deri më 16 mars janë pranuar gjithsej 1451 aplikacione, prej të cilave 1101 janë pranuar, 159 janë refuzuar dhe 191 nuk janë proceduar.

Raundi i parë i zgjedhjeve presidenciale do të mbahet më 24 prill, ndërsa raundi i dytë më 8 maj, së bashku me zgjedhjet parlamentare. Fushata për zgjedhjet presidenciale do të fillojë më 4 prill dhe zgjat deri më 22 prill, kur edhe fillon heshtja që zgjat deri më 24 prill. Fushata për zgjedhjet parlamentare do të fillojë më 18 prill dhe do të zgjasë deri më 6 maj.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT