Saturday, May 18, 2024
spot_img

Tesla do të shkurtojë 400 vende pune në Gjermani

Prodhuesi amerikan i makinave elektrike Tesla tha të martën se do të shkurtojë 400 vende pune në një fabrikë pranë Berlinit, duke përmendur shitjet e dobëta mes një lufte të ashpër çmimesh midis prodhuesve.

Në fillim të javës së kaluar, Tesla njoftoi se për shkak të kërkesës së dobët dhe konkurrencës së ashpër të çmimeve, do të pushonte nga puna më shumë se 10 për qind të fuqisë punëtore në mbarë botën, që do të nënkuptonte pushime nga puna për rreth 14,000 punonjës. Kompania nuk e ka specifikuar numrin e saktë dhe sipas raportit vjetor për vitin 2023, në dhjetor kanë punësuar 140,473 punëtorë.

Të enjten, kompania njoftoi se nuk do të rinovonte kontratat e 300 punëtorëve “me afat të caktuar” në uzinën Gruenheide. Zëdhënësja e “Teslës” ka theksuar me atë rast se “punëtorët e Teslës nuk kanë marrë pushimet nga puna”. Fabrika e Gruenheim aktualisht punëson 12,000 punëtorë.

Të martën, Tesla tha se do të pushonte nga puna 400 punëtorë në fabrikën e saj të vetme në Evropë.

“Dobësimi aktual i tregut të makinave elektrike është gjithashtu një sfidë për Teslën”, thuhet në njoftimin ndër arsyet e shkurtimeve të vendeve të punës.

Ata shpallin një program “largimi vullnetar” për të shmangur pushimet nga puna. Administrata do të diskutojë zbatimin e tij me këshillin e punëtorëve, shtuan ata, pa dhënë detaje. Partnerët kontraktues kanë punësuar tashmë shumicën e punëtorëve të pushuar “në baza të përkohshme”, pretendojnë ata.

Në fillim të prillit, Tesla raportoi paraprakisht se dërgoi rreth 387,000 automjete në tremujorin e parë të vitit, afërsisht tetë për qind më pak se në tre muajt e parë të vitit të kaluar 2023, duke veçuar, ndër të tjera, krizën e Detit të Kuq dhe një zjarrvënie. në një fabrikë aty pranë të Berlinit.

Kompania uli çmimet disa herë vitin e kaluar për të vazhduar me kërkesën, duke rezultuar në një rritje prej 40 për qind në shitje dhe 1.8 milionë makina të shitura. Të ardhurat u ngadalësuan ndjeshëm në fund të vitit të kaluar, në vetëm tre për qind, dhe menaxhmenti paralajmëroi se pret rritje shumë më të dobët në 2024.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT