ANTONIO BELUSHI, NGJITJA NË MAJË E NJË ARBËRESHI

vull

Arbërit e jugut dhe mesit të Gadishullit Ilirik filluan zhvendosjen në Gadishullin Apenin dhe Siçili më së shumti në shekujt XV-XVI me qëllim që të shmangnin shfarosjen prej hordhive osmane-tartare (mongole)-arabe. Dallohen largimet e mëdha pas rënies së Krujës në vitin 1478 dhe Koronës në More në vitet 1533-1534. Si […]

THE INEXISTENT BATTLE AT THE FIELD OF BLACKBIRDS (KOSOVO POLJE) IN 1389 The truth: It never took place.

vull

The episode that happened down along the Llap river in the summer of 1389 was a historical moment without any changing impact on the existing relations for the dominions involved in that incident. The event, which slowly penetrated the written history, became known as the [First] Battle at the Field […]

Beteja e Paqenë në Fushë të Mëllenjave (Kosovo Polje) më 1389

vull

Beteja e Paqenë në Fushë të Mëllenjave (Kosovo Polje) më 1389 E vërteta: Ajo betejë nuk ndodhi. Muhamet Pirraku Ngjarja në rrjedhë të poshtme të lumit Llap në verë të vitit 1389 ishte moment historik pa asnjë ndikim për ndryshime të marrëdhënieve ekzistuese në vendet e përfshira në ngjarje. Ajo […]

PËRSE SKA PATUR SHKOLLA SHQIPE NË PERIUDHËN OSMANE?

vull

Arben LLALLA   Historiografia shqiptare ashtu si dhe historiografia e fqinjëve tanë greke, serbe, bullgare, etj., janë të mbingarkuara me Mite sidomos për periudhën e Sundimit Osman. Një nga çështjet që rëndon ende tek shqiptarët është: Përse ska patur shkolla shqipe gjatë Periudhës Osmane? Por përse shqiptarët nuk pyesin a […]

19. Prill.1999-Koshare: Sot pas 21 viteve të rënies, kujtojmë Heronjtë e Kosovës:

vull

Milazim Maraj 1. Salih Beqir Çekaj- Veterani 22.06.1956 Broliq-Pejë- 19.04.1999- Koshare. 2. Afrim Ahmet Stajku 04.02.1981.Arbanë Prizren.19.04.1999-Koshare. 3. Aziz Bajram Gashi 16.08.1975.Balincë – Malishevë 19.04.1999-Koshare. 4. Bejtë Azem Kajdomçaj 03.03.1963.Dedaj-Prizren 19.04.1999- Koshare. 5. Fatos Shefqet Limani 08.01.1978 Prishtinë. 19.04.1999-Koshare. 6. Fisnik Alejdin Ibrahimi 09.05.1978.Beograd. 19.04.1999-Koshare. 7. Hysni Sylë Temaj 15.11.1976 […]

PIRI, EPIRI, GJERGJ KASTRIOTI PRIJËSI I ALBANIAS DHE EPIRIT

vull

PIRI, EPIRI, GJERGJ KASTRIOTI PRIJËSI I ALBANIAS DHE EPIRIT   Nga Prof.Saimir Lolja   Piri ishte një qytezë malore që nga lashtësia e tej largët e deri kur hordhitë osmane të Errësirës u derdhën mbi trojet arbërore. Vendndodhja e tij është afër fshatit Zhulat të Gjinokastrës.Gazetari Marin Mema i shfaqi […]

Monedha e vetme që e ka figurën e një gruaje shqiptare

vull

E vetmja ndër monedhat dhe kartëmonedhat shqiptare, me kurs ligjor, e cila përfaqësohet me një grua, është monedha me prerje 100 Lekë. Në pjesën e pasme të saj paraqitet Mbretëresha ilire Teuta, shoqëruar me mbishkrimin “Republika e Shqipërisë” dhe vitin e shtypit të monedhës, 2000. Pas vdekjes së parakohshme të […]

Dinastia e Bardhylit, mbretëria e parë ilire

vull

Shekulli i ri, i katërt, i gjen përsëri ilirët në konflikt me fqinjët e tyre maqedonë për çështjen e Lynkestisë. Në vitet e fundit të sundimit të mbretit maqedon, Arhelaut, në kapërcyell të shekullit, u zhvillua një luftë e re midis ilirëve dhe maqedonëve për këtë krahinë. Në këtë luftë […]

TRAGJEDIA E FSHATIT DËBËRC

vull

Në vitin 1915 në fillim të nëntorit, ushtria serbe bënte evakuimin e saj nga Maqedonia Perendimore, dhe kudo që kalonte linte pas vete gërmadha të fshatrave të djegur dhe njerëz të masakruar. Këso djegiesh e vrasjes ka bërë në shumë qytete të këtij rajoni i cili është i banuar kryesisht […]

Skëndërbeu në fsh. Dëbërcë të Tetovës

vull

Poeti: Mr. Ibrahim Krosi Shkup   Lufta e Shqiptarëve të Maqedonisë së sotme kundër pushtuesve osmanë është pasqyruar edhe në këngët popullore shqiptare. Shumë nga këto këngë janë mbledhur e janë botuar. Këtu do të paraqesim këngë të mbledhura drejtëpërdrejtë në terren. Pushtimi i tokave shqiptare nga Perandoria Osmane është […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: